Zetten Invoeren

<< Klik om Inhoudsopgave te zien >>

Navigatie:  Turbo Dambase 11 > Starten met Turbo Dambase > Partijen Bewerken >

Zetten Invoeren

Er zijn verschillende manieren om zetten in te voeren.

Zetten invoeren met het toetsenbord

De ingetypte cijfers verschijnen onderin het Partijvenster. Wanneer je halverwege de zet een tikfout maakt, kan je op Enter drukken om de invoer te wissen. Het programma verwacht vier cijfers: niet 1-7 maar 01-07. Na het invoeren van de vier cijfers gaat het programma de zet controleren. Als het een legale zet is wordt deze meteen uitgevoerd. Bij een foute zet klinkt een pieptoon. De foute invoer blijft op het scherm staan, zodat je kan zien wat er aan de hand is. Zijn er meerdere slagen van het beginveld naar het eindveld mogelijk hoor je een pieptoon en kan je in het Selecteer Zet dialoogvenster een slag kiezen.

Zetten invoeren met de muis

Wanneer je op het dambord op een stuk klikt dat maar naar één veld kan gaan, wordt die zet meteen uitgevoerd.

Wanneer je op een veld klikt waar slechts één stuk naartoe kan gaan, wordt die zet ook meteen uitgevoerd.

In alle andere situaties moet je het stuk verplaatsen van begin- naar eindveld.

Gedwongen zetten

Na het invoeren van een zet kijkt het programma of er gedwongen slagen zijn. Zo ja, dan worden deze automatisch toegevoegd. Komt het programma hierbij een slagkeus tegen dan hoor je een pieptoon en verschijnt de lijst met slagen. Je hoeft dus bij het invoeren van een partij alleen maar de gewone zetten in te voeren.

Soms worden door het automatische slaan te veel slagen toegevoegd, d.w.z. slagen die in de partij niet meer uitgevoerd zijn. Ga dan terug in de partij en markeer de laatste zet die nog wel in de partij gespeeld is. En kap de notatie op dat punt af door op ] te drukken (of rechts-klik het Notatievenster en kies Verwijderen > Verwijder Volgende Zetten).

Zet corrigeren

Je kan een fout ingevoerde zet corrigeren. Ga terug naar de stelling vlak voordat de foute zet is gespeeld. Voer een andere zet in. Kies Invoegen in het Nieuwe Zet Invoeren dialoogvenster. Het programma zal de rest van de zetten zoveel mogelijk proberen te redden zodat je ze niet opnieuw hoeft in te voeren.

Zie Varianten voor hoe je varianten kan toevoegen en verwisselen.

Je kan ook zetten invoeren door ze te selecteren in het Boekvenster en het Eindspelvenster.